8 Temmuz 2013 Pazartesi

Yabani ve güzel: gülhatmi!


Çocukken gülhatmi çiçeğinin yapraklarını alnınıza burnunuza yapıştırıp kızıldericilik oynadıysanız, bahçenizde birkaç kök gülhatmi yetiştirin. Size çocukluğunuzun renkli günlerini çağrıştıracaktır. 

Gülhatmi, dik ve yükselen formu ile bahçe duvarıları, çit kenarları ya da yapıların duvar diplerinde güzel durur. Park ve bahçelerde, yaz çiçekleri arasında küçük gruplar halinde kullanılabilir. Göze hoş görünmeyen yerlerin kapatılması ya da ekilmemiş boş alanların doldurulması için de uygundur. 


Çiçekleri çok güzel olan gülhatminin pek çok türü vardır. Beyaz, kırmızı, siyahi kırmızı, pembe, açık sarı, turuncu, lila, mor, mürdüm renklerde; hareli ya da haresiz, katmerli ya da katmersiz yüzlerce tür... 

Cinsine göre mevsimlik, iki yıllık ya da uzun ömürlü...

Gülhatmi 3-4 metreye kadar boylanabilir. Özel bakım istemez. Tohumları çevreye dağılır, yabani ot gibi kendiliğinden bitebilir. Her toprakta yetişir. Kuraklığa dayanıklıdır. Güneşli ve sıcak yerleri sever. İyi esinti alan, açıklık yerlerde yetiştirilmelidir. Toprağı fazlaca nem kaybetmeyecek şekilde sulanırsa serpilir. Susuz kalırsa cılız olur. 

Kelebekleri, arıları ve kuşları bahçenize çeker. Ortama doğal bir hava verir. 
Kentsel kirlilikten etkilenmediğinden, şehir içindeki bahçelerde de gelişir.

Çok nazlanmadığı, kolay yetiştiği, kendi kendine bol çiçek verdiği için değerli görülmeyen gülhatmi, bahçenize de hayatınıza da renk getirebilir. Nazsız niyazsız, size güller verebilir. Şimdi tohum verme zamanı, biraz toplamanızı ve gelecek yıl için saklamanızı öneririz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder