2 Ağustos 2013 Cuma

Sefanız bol olsun...

İkindi vakti bahçeniz tatlı tatlı koksun isteseniz, akşamsefası tam size göre.



Bütün yaz çiçek açar. Çiçekleri akşamüstü açıp sabah kapanır. Pembe, beyaz, sarı, kırmızı çiçekleri vardır. Aynı bitkide, aynı zamanda, farklı renklerde çiçekleri olabilir. Tek bir çiçekte bazen çizgili, bazen benekli farklı renkler de olabilir.

Çok doğal bir görünümü vardır. Yürüyüş yollarınız boyunca ya da oturma alanlarınızın yakınlanına dikerseniz her akşamüstü canlı çiçekleri ve güzel kokusu ile hayatınıza renk ve mutluluk katar. Bolca dikildiği yerlerde kokusu tüm sokağı sarabilir. Mis kokusu gelince akşamsefası dikili alanlarda yürüyüşe çıkmak huzur ve hafiflik duygusu verir. 
Bitkisel peyzaj uygulaması için idealdir. Kent meydanları, okul bahçeleri, alışveriş merkezleri, otel ya da hastanelerin çevre düzenlemeleri için de düşünülebilir. 
Yaz çiçeğidir. Güneşli yerleri sever. En az 6 saat güneş alırsa iyi çiçeklenir. Ancak gerekirse gölgeli yerlere de tahammül edebilir. Her iki koşula da uyum sağlar.
Sabahın ilk saatlerinde ya da akşam sulanır. Çim sulaması yapılıyorsa akşamsefası için için yeterlidir. 


Yumrulu köklerinden her bahar yeniden büyür. Her çiçekte bir tohum olur. Tohumlarından hızla yayılıp bahçeyi sarabilir. Yere düşen tohumların iyilerinden toplayıp kağıt havlu ya da kağıt zarf içinde saklayabilirsiniz, hava geçişi küflenmesini önleyecektir. Yumrulu kökleri de gazete kağıdına sarılıp karton kutuda saklanabilir.

Zahmetsiz bir çiçektir, büyütmesi kolaydır. Budama gerekmez. Kolay hastalanmaz. Kuraklığa dayanıklıdır. Çok kurak yazlarda üçte birini kesip yenilenmesini sağlayabilirsiniz, suladığınızda yeniden hayat bulur.
Besleyici, zengin toprakları sever. Kireci az, süzen toprak tercihidir. Fakat her sıradan bahçe toprağında da yetişebilir. Toprağı fakir ise gübrelemekte yarar var.
Akdeniz ve Ege’de çok tercih edilir. Çiçekçilerde pek satılmaz. Kolay yetiştirilebildiğinden ticari değildir. 

Akşamsefasını bahçeniz yoksa saksıda yetiştirin. Güzel rengi, hoş kokusuyla ikindi çaylarınıza eşlik etsin.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder